derkoebestoej

Lørdag den 2. august slog Aarsballe Boldklub og cirka 100 frivillige dørene op til det årlige loppemarked. En dag med hyggelige gensyn, ristede pølser og genbrugsguld. Men at handle gamle sager er ikke sådan at spøge med.

Klokken er 12.53. Loppemarkedets gæster står tæt bag det sort-gule plastikbånd, der adskiller dem fra pladsens mange skatte. Nogle snakker og smågriner. Andre står dybt koncentreret med målrettede blikke, mens de venter på startskuddet. Et par kvinder står og griner over situationen. Plastikbåndet, der engang hang lige, danner nu runde buer ind mod loppesagerne. Folk kan ikke komme tæt nok på!

»Vi udser os en ting, vi vil løbe efter«, siger Sabine om taktikken.

Hun og veninden Lone, der begge holder sommerferie på solskinsøen, har fået kig på et par runde skåle i træ. Adrenalinen er allerede begyndt at pumpe lidt, afslører de med et smil.

»Der går jo sport i at finde en dims, man bliver rigtig glad for«, siger Lone.

Andre er mere målrettede og går efter noget helt specifikt. Bente, der bor i Tejn, er en af dem.

»Jeg leder efter en vase magen til en, jeg havde i 70’erne«, forklarer hun.

For flere år tilbage forærede hun den grønne, finske glasvase væk til et loppemarked, men en dag hun selv var af sted på et, fandt hun pludselig en magen til.

»Yes! Det er jo den samme som den, jeg havde, da jeg var nygift, tænkte jeg«

Og glasvasen her blev den første i samlingen.

»Jeg håber at finde den samme vase i andre farver og størrelser«, siger hun, mens blikket søger hen blandt tingene i småtingsafdelingen.

Pludselig lyder sirenen, og folk farer hen til hvad end, de har udset sig. Formand Anker Markussen byder velkommen. Handlen kan gå i gang.

Har man ikke stillet sig klar i god tid, skal man ikke gøre sig mange forhåbninger om at nå helt hen og mærke på varerne den første halve time. Folk klumper sammen om bordene, og de berømte rundsave på albuerne er velslebne i dag.

Det er ikke altid, at kampen om genbrugsguldet foregår lige fredeligt.

»For et par år tilbage var der to damer, der sloges om den samme vase«, fortæller Lisbeth, der ofte besøger loppemarkedet her.

»Hende der ikke fik vasen blev så sur, at hun smadrede den. Når hun ikke kunne få den, skulle hende den anden i hvert fald heller ikke have den!«

»Loppemarkedet får det værste frem i nogle, så det er med at passe på sig selv«, siger hun med et glimt i øjet og maser sig videre i menneskemyldret.

Uundværlige frivillige

Men det er ikke kun blandt ivrige skattejægere, at alvoren hersker. Bag kulisserne står blandt andre Finn-Erik Pedersen, der er kasserer i Aarsballe Boldklub og har været det i 38 år.

»Jeg sætter pengene i banken og sørger for, at vi kan drive klubben. Det koster penge«, fortæller han.

Og penge er der ikke længere så mange af, da kommunen har fjernet deres tilskud til både klubbens medlemmer og vedligeholdelse af banerne. Man har derfor fundet flere måder at spare på, så det hele kan hænge sammen.

»Vi klipper for eksempel selv plænen« fortæller Finn-Erik.

Men plæneklipning alene driver ikke en boldklub. Og det at der hvert år afholdes loppemarked har derfor stor betydning.

»Det er altafgørende. Hvis ikke vi gjorde det… ja, så ved jeg ikke. Så var der måske gået fem-seks år, og så måtte vi nok lukke«, siger han.

Udover indtjeningen fra de mange donationer i form af gamle møbler, tøj og småting kommer cirka halvdelen af indtjeningen fra kaffe- og pølseboden.

Aarsballe Boldklub er i høj grad et familieforetagende, hvor flere generationer fra blandt andre Pedersen- Jørgensen- og Markussen-klanen er med til at holde boldklubben kørende. Uden dem og de mange andre frivillige var der nok heller ikke noget, der hed Aarsballe Boldklub.

Heldigvis er der mange, der hellere end gerne hjælper til. Verner Jensen er en af dem - han har været med i 41 år.

»Jeg hjælper, fordi jeg synes, det er godt at hjælpe klubben. Det giver mig en ære, synes jeg. Og så er det jo hyggeligt at være med«, siger han.

»Du tager det som en selvfølge at være med«, indskyder hans kone Gunver.

»Vi skal til fødselsdag og spise her klokken seks, men du skal liiige hjælpe til først, siger hun og griner.

Se glimt fra dagen i galleriet nedenfor: